måndag 5 oktober 2009

Restgarnstårta....





..bakades förra veckan. Perfekt sysselsättning för tvåbarnsmamman och bra sätt att bli av med restgarner som ligger och dammar. Som ni kan se fick jag lite hjälp med gräddningen. Det ska börjas i tid....... här är receptet;







RESTGARNSTÅRTA

Välj tjocklek på verktygen beroende på råvarorna.

Lager 1: 4 luftmaskor som sluts till en ring med en smygmaska.
Lager 2: 1lm, 6 fastmaskor i ringen, avsluta med en sm i första lm.
Lager 3 1lm, 2fm i vardera fasta maskor (12st), avsluta med en sm i första lm.
Lager 4 :1lm, *1fm i nästa fm, 2fm i nästa fm*, avsluta med en sm i första lm.
Lager 5: 1lm, *1fm i första fm, 1fm i andra fm, 2fm i tredje fm*. avsluta med en sm i första lm.
Lager 6: 1lm, * 1fm i första fm, 1fm i nästa fm, 1fm i tredje fm och 2fm i fjärde*. Avsluta med en sm i första lm.

Fortsätt ökningen så här tills du tycker att ovandelen är tillräckligt stor. Virka sedan runt med fastmaskor utan ökning tills du tycker tårtan är tillräckligt hög. Avsluta med en smygmaska och ta av garnet.

Fat;
Virka en lika stor rundel som ovandelen på tårtan på samma sätt som tidigare.
Virka sedan ihop tårtdel och fat med fastmaskor nästan hela vägen runt. Innan du virkar igen den sista biten, fyll tårtan med härlig syntetstoppning. Virka ihop den sista delen.

Duk:
Varv1: *Virka 4 luftmaskor, hoppa över tre fastmaskor, gör en fastmaska i 4:de fastmaskan från föregående varv, så att det bildar en båge*. Avsluta med en sm i förtas lm.
Varv 2: *Virka 5fm runt första bågen, gå ner i nästa båge och gör på samma sätt*. Avsluta med en sm i första fm. Ta av garnet och fäst änden.

Ros:
Virka en rad med luftmaskor i lagom längd (beroende på hur stor ros du vill ha). Gör 1 fast maska i 2:a luftmaskan, sedan 1 halvstolpe i nästa lm, 1 stolpe i nästa lm, 1 stolpe i nästa lm, 1halvstolpe i nästa lm, 1 fastmaska i nästa lm, 1 fastmaska i nästa lm. Gör detta vågmönster tills luftmask kedjan tar slut, ta av garnet, se till att det blir en längre bit garn som du sedan använder när du syr ihop rosen och fäster den på tårtan. Rulla ihop rosen och forma den som du vill ha den, sy sedan ihop den och fäst ordentligt (om det är till små barn var mycket noga!).

Trevlig bakning!

Inga kommentarer: